4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТИЗА ЯКОСТІ ЧОРНОГО БАЙХОВОГО ЧАЮ)
Сторінка 1 з 1
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТИЗА ЯКОСТІ ЧОРНОГО БАЙХОВОГО ЧАЮ)
ЕКСПЕРТИЗА ЯКОСТІ ЧОРНОГО БАЙХОВОГО ЧАЮ
Х. В. Жукевич,
студент групи ТКД-11,
Х. І. Ковальчук
старший викладач кафедри товарознавства та експертизи товарів, к.т.н.
Львівський інститут економіки і туризму, Україна, Львів
студент групи ТКД-11,
Х. І. Ковальчук
старший викладач кафедри товарознавства та експертизи товарів, к.т.н.
Львівський інститут економіки і туризму, Україна, Львів
Людство вже більше 5-ти тисячоліть насолоджується чудовим напоєм таким як чай. Його відкриття навіює безліч легенд. Однією з них наступна: одного разу імператор Китаю Шен Нунг захотів випити гарячої води, але декілька листочків з чайного куща впали йому у чашку. Допитливий правитель вирішив спробувати напій і знайшов його смачним та освіжаючим.
Чай продовжує користуватися великою популярністю і на сьогоднішній день. Більш того, його можна назвати напоєм світу № 1 – чай п’ють у Китаї, Японії, Індії, Європі, Англії і звичайно ж, у нашій країні.
На сьогодні український ринок переповнений величезним асортиментом чайних напоїв. Маючи відносно невисоку ціну в порівнянні з кавою і велику популярність, чай споживається всім населенням країни. А от саме низька ціна і висока популярність напою є частою причиною того, що в реалізацію надходить товар низької якості. Причиною цього є неправильна технологія переробки чайного листа та збереження продукту з відступом від норм, а також багато інших причин, наприклад упакування чаю не на спеціалізованому підприємстві, а тим більше з контрабандної або списаної сировини. Тому питання проведення експертизи якості чаю у наш час досить актуальне.
Проведення експертизи якості чаю і глибокого вивчення його властивостей включає різні методи лабораторного дослідження та органолептичну оцінку якості, відповідно до діючих нормативних актів, зокрема ДСТУ 7174:2010 «Чай чорний байховий фасований. Технічні умови» [1].
Для проведення оцінки якості нами були вибрані 5 зразків чаю чорного байхового крупнолистового торгових марок:
– «Майський» ТОВ «Компанія Май»;
– «Lipton» ТОВ «Юнілевер Україна»;
– «Greenfield» ТОВ «Ексімтрейд» Україна;
– «Alokozay» ТОВ «АЛОКОЗАЙ ТІ» Україна;
– «TESS» ТОВ «Ексімтрейд» Україна.
Експертиза якості чаю передбачає його оцінку за органолептичними і фізико-хімічними показниками [2]. Органолептичну оцінку якості чаю проводять із врахуванням наступних показників: зовнішній вигляд сухого чаю , смак і аромат, колір настою і колір розвареного листа згідно нормативної документації. Результати досліджень наведено у табл. 1.
За органолептичними показниками усі зразки відповідали вимогам нормативних документів. Згідно нормативної документації із фізико-хімічних показників визначають: масову частку вологи чаю, масову частку водорозчинних екстрактивних речовин та масову частку сирої клітковини (табл. 2). Згідно ДСТУ 7174:2010 вміст вологи в байховому чаї будь-якого сорту повинний не перевищувати 8 %. Вміст водорозчинних екстрактивних речовин в байховому чаї не може бути нижчим 36 %, а вміст сирої клітковини – не більше ніж 19 %.
За результатами експертизи якості усі зразки чорного байхового чаю відповідають вимогам нормативних документів та можуть бути допущені у роздрібну торговельу. Найкращими по якості є чаї чорні байхові «Greenfield» (ТОВ «Ексімтрейд» Україна) та «TESS» (ТОВ «Ексімтрейд» Україна).
Перелік посилань
1. ДСТУ 7174:2010 «Чай чорний байховий фасований. Технічні умови» – [Чинний від 2011-03-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2011. – 8 с.
2. Смоляр В.І. Харчова експертиза: Підручник / В.І. Смоляр. – К.: Здоров’я, 2005. – 448 с.
3. Притульська Н.В. Продовольчі товари: лабораторний практикум / Н.В. Притульська, Г.Б. Рудавська, В.А. Колтунов. – К.: КНТЕУ, 2007. – 505 с.
Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ МОЛОКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КОНЬЯКІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ МОЛОКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КОНЬЯКІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі