4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КОНЬЯКІВ)
Сторінка 1 з 1
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КОНЬЯКІВ)
ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КОНЬЯКІВ
А. Ю. Курса,
студент групи ЗТЕМ-10,
Х.І. Ковальчук,
старший викладач кафедри товарознавства та експертизи товарів, к.т.н.
Львівський інститут економіки і туризму, Україна, м. Львів
Останнім часом все більше українців надають перевагу коньяку – статусному заміннику горілки в нашій країні. Тому об’єм виробництва коньяку в Україні збільшується щорічно в середньому на 18 %. Але вітчизняний виробник не в змозі задовольняти в повному обсязі попит в зв’язку з недостатньою власною сировинною базою, тому значна частина коньяку та коньячного спирту імпортується.
Актуальність дослідження полягає в тому, що на ринку України досить поширена фальсифікація коньяків; часто ціна коньяку не відповідає його якості; послабленій контроль за імпортною сировиною виробників.
Метою дослідження є оцінка якості ординарних коньячних виробів різних виробників та визначення найбільш доброякісного продукту з відібраних зразків.
Дослідження коньяків на відповідність вимогам проводили за прийнятими методиками згідно з ДСТУ 4700:2006 «Коньяки України. Технічні умови», ГОСТ 23943-80«Вина і коньяки. Методи визначення повноти наливу у пляшки»
Проаналізувавши ринок українських коньяків для визначення якості обрали наступні зразки:
а) коньяк «Потьомкін 3 зірки» ординарний коньяк виготовлений ПАТ «Цюрюпинське»;
б) коньяк «Ай-Петрі 3 зірки» ординарний коньяк виготовлений ТОВ «Сімферопольський вино-коньячний завод»;
в) коньяк «Борисфен 3 зірки» ординарний коньяк виготовлений ОАО «Таврія».
Органолептична оцінка якості коньяків визначає їх гідність, типовість, наявність і виразність тих чи інших дефектів. З органолептичних показників визначали прозорість, колір, смак і букет (аромат).
При дослідженні якості за фізико-хімічними показниками досліджували повноту наливу у пляшки, об’ємну частку етилового спирту та масову частку сухих речовин. Результати дослідження якості коньяків наведено в табл.1
За органолептичними показниками дані зразки коньяків відповідають вимогам нормативної документації та допускаються до реалізації в роздрібній торговельній мережі.
За результатами дослідження повноти наливу усі зразки показали відповідність за ГОСТ 23943-80 і можуть бути допущені до реалізації.
Об’ємна частка етилового спирту всіх трьох зразків не відповідає вимогам стандарту, що свідчить про недобросовісність виробників коньячної продукції.
Отже, рекомендуємо виробникам більш сумлінно ставитись до виробництва коньяку і вибору постачальників коньячного спирту. Також виробникам слід більш ретельно проводити контроль якості своєї продукції, збільшити засоби захисту коньяків від підробок. Проводити додатковий контроль сировини яка постачається на виробництво.
Перелік посилань
1. ДСТУ 4700:2006 Коньяки України. Технічні умови. – [Чинний від 2008-02-01]. – К.: Держспоживстандарт України, 2003. – 11 с.
2. ГОСТ 23943-80 Вина и коньяки. Методы определения полноты налива в бутылки. – [Чинний від 1982-01-01]. – М.: Стандартинформ, 1982. – 6 с.
3. Якість та конкурентоспроможність коньяків: [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://yak.vlynko.com/?p=898.
Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ МОЛОКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ШОКОЛАДУ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ЛЬВОВА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ МОЛОКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ШОКОЛАДУ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ЛЬВОВА)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі