4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ)
Сторінка 1 з 1
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ)
СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ
Л. І. Каспришин,
студентка 5-го курсу спеціальності «Товарознавство і комерційна діяльність»
Львівський інститут економіки і туризму, Україна, м. Львів
студентка 5-го курсу спеціальності «Товарознавство і комерційна діяльність»
Львівський інститут економіки і туризму, Україна, м. Львів
Однією зі стратегічних галузей розвитку вітчизняної економіки є харчова промисловість. Вона постачає населення необхідними продуктами харчування і виступає важливою ланкою формування продовольчої безпеки держави й експортного потенціалу країни[1].
Хліб був і залишається одним з основних продуктів харчування населення нашої країни. Він займає першочергове місце у споживчому кошику.
У сумарному обсязі продукції всієї харчової промисловості України хлібопекарська галузь займає одне із провідних місць, а частка хлібопродуктів у раціоні населення України складає 15 %, що підтверджує їх статус як основного продукту харчування. Хлібобулочні вироби є важливим продуктом харчування для більшості населення України,а для найбідніших верств –основним. Потреба в них притаманна людям будь-якого соціального статусу і за будь-якого рівня доходів[2].
Цій галузі традиційно приділяється менше уваги, ніж іншим, незважаючи на те, що позиції, які відбуваються на ринку хліба і хлібобулочних виробів, миттєво впливають на економічне та соціально-політичне життя країни.
Ринок хліба України на 99,9 % представлений продукцією вітчизняного виробництва [3] Однак протягом останнього десятиліття в хлібопекарській галузі зафіксовано спад виробництва .
Хліб – це харчовий продукт, що випікається зборошна, ціла групаосновних продуктів, які виробляються шляхомвипічкиабосмаженням
Хлібобулочні вироби – харчові продукти, які випікаються з борошна, дріжджів, солі, води та додаткової сировини [6].
Нами було протестовано 7 видів борошна різних виробників з усіх регіонів України. Результати подано в табл. 1.
Хлібопекарська промисловість випускає великий асортимент хлібобулочних виробів. Крім того, виробляють національні сорти хліба: лаваш, маца, коровай та ін.
Важливими потребами подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є суттєве поліпшення забезпечення потреб споживачів у якісному хлібі промислової випічки за прийнятою ціною, одержання на цій основі достатньої маси прибутку підприємствами-товаровиробниками і підвищення ефективності їх діяльності [4].
Хоча існуючий асортимент хліба досить різноманітний, постійно ведеться велика робота з розширення та поліпшення асортименту хлібобулочних виробів, створюються нові дієтичні і лікувальні сорти хліба.
Поліпшення якості продукції, розвиток асортименту виробів, у тому числі дієтичного призначення, є актуальною проблемою для хлібопекарської промисловості [5].
Дуже важливими проблемами в сучасній харчовій промисловості України по виробництву хліба на сьогодні є: подальше вдосконалення технології з метою інтенсифікації хліба; регулювання його харчової цінності; виробництво нових дієтичних ґатунків хліба та хлібобулочних виробів; широке використання упаковки для більш довгого зберігання свіжості хліба. На сьогоднішній день практично всі хлібзаводи приватизовані. В основному шляхом перетворення у відкриті та закриті акціонерні товариства.
До складу таких міжрегіональних холдингів входять і хлібопекарські заводи, і борошномельні підприємства, і кондитерські виробництва [2, с. 118].
Серед потужних холдингових компаній варто відзначити ПАТ «Хліб Києва» близько 17 % вітчизняного ринку виробництва хлібопродуктів. Серед інших найбільших об’єднань можна назвати ВАТ «Коровай», що об’єднує підприємства Луганської області. Їхня частка у сумарному виробництві хліба і хлібобулочних виробів, за різними оцінками, складає близько 4 %. Якщо ж говорити про окремих виробників хліба, то лідерство серед українських хлібокомбінатів вже не перший рік утримує ВАТ «Одеський коровай» – складає близько 3 % хліба і хлібобулочних виробів [1, с. 86].
Таким чином, в цілому по Україні спостерігається спад виробництва хліба та хлібобулочних виробів.
Головні причини такого стану полягає у : зміні структури споживання, високій мірі зносу устаткування, збитковості діяльності підприємства тощо.
Важливим завданням подальшого розвитку ринку хлібобулочних виробів є суттєве поліпшення забезпечення попиту споживачів якісними хлібобулочними виробами промислової випічки за прийнятними цінами, отримання на цій основі достатньої маси прибутку хлібопекарськими підприємствами та підвищення ефективності їх діяльності.
Перелік посилань
1. Єрмков О.Ю. Напрями та ефективність підприємств хлібопродуктового комплексу [Текст] / О.Ю. Єрмков // Економіка АПК.– 2006. – № 7. – С. 86-90.
2. Колотуша М.М. Методологічні засади аналізу фінансового стану хлібопекарської підгалузі харчової промисловості України [Текст] / М.М. Колотуша // Економіст. – 2007. –№ 5. – С. 15-27.
3. Макаренко В. В. Вся правда про хліб / В.В. Макаренко // Агро Перспектива. – 2007.– № 6, 7. – С. 24–27.
4. Укрхлібпром. Підсумки роботи підприємств хлібопекарської галузі,виконавчого апарату 2015 [Електронний ресур]. – Режим доступу:www/ URL: http://ukrhlibprom.org.ua/ua/novini/28_sichnja_2014_roku.ntml .– Назва з екрану.
5. Офіційний сайт Державної служби статистики України [Електронний ресурс]. – Режим доступу: URL: www.ukrstat.gov.ua.– Назва з екрану.
6. ДСТУ 2120-93. Хлібопекарське виробництво. Терміни та визначення. [Електронний ресурс]. – Режим доступу: www/ URL: http://normativ.com.ua/sanpin/book29.php.– Назва з екрану.
Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ХАРЧОВИХ ВОЛОКОН ПРИ ВИРОБНИЦТВІ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ЕКСЕРТИЗИ ВІСКІ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЙОДОВМІСНІ ДОБАВКИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ГАРАНТІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ПЕРСПЕКТИВИ ВИКОРИСТАННЯ ХАРЧОВИХ ВОЛОКОН ПРИ ВИРОБНИЦТВІ БОРОШНЯНИХ КОНДИТЕРСЬКИХ ВИРОБІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ЕКСЕРТИЗИ ВІСКІ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЙОДОВМІСНІ ДОБАВКИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ГАРАНТІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі