Актуальні проблеми експертизи товарів
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ЕКСЕРТИЗИ ВІСКІ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА)

Перейти донизу

4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ЕКСЕРТИЗИ ВІСКІ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА) Empty 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ЕКСЕРТИЗИ ВІСКІ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА)

Повідомлення автор Admin Вт Бер 15, 2016 7:26 am

ОСОБЛИВОСТІ ЕКСЕРТИЗИ ВІСКІ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА


О.В. Кузьменко,
доцент кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, к.е. н., доцент
Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, Україна, м. Дніпропетровськ

Зважаючи на те, що в асортиментній структурі супермаркетів міста Дніпропетровська переважає Шотландський віскі, користується найбільшим попитом, а тому частіше піддається фальсифікації, актуальним є питання його експертизи.
Так, досліджено 5 зразків Шотландських віскі, що реалізується на споживчому ринку м. Дніпропетровська, зокрема:
– зразок № 1 – віскі Hankey Bannister (Ханки Банністер), виробник: Inver House Distillers LTD (Инвер Хаус Дістіллерз ЛТД);
– зразок № 2 – віскі Dewar's (Дьюарс); виробник: John Dewar and Sons (Джон Дьюар енд Санз);
– зразок № 3 – віскі Teacher's (Тічерс), виробник: Teacher's (Тічерс);
– зразок № 4 – віскі Chivas Regal, виробник: Chivas Brothers;
– зразок № 5 – віскі Johnnie Walker (Джонні Вокер), виробник: Johnnie Walker (Джонні Вокер).
Оцінку органолептичних показників якості віскі проведено за 10-ти бальною системою за п'ятьма основними показниками: смак, аромат, колір, прозорість, типовість з розподілом максимальних балів за елементами якості (смак 5,0 балів; аромат 3,0; колір 0,5; прозорість 0,5; типовість 1,0).
За ДСТУ 4257-2003 «Напої лікеро-горілчані. Технічні вимоги» віскі, який отримав оцінку нижче 7,0 не може бути реалізований під своїм найменуванням та характеристикою.
Результати ідентифікації досліджуваних зразків віскі за маркуванням засвідчують, що маркування усіх досліджених зразків містить інформацію: про об’єм напою, виробника та його місцезнаходження, терміни і умови зберігання, склад, харчової та енергетичної цінності.
Однак, на маркуванні усіх п’яти зразків відсутня інформація щодо нормативного документа, вимогам якого відповідає якість віскі, та згідно якого виготовлено його. До упаковки віскі зауважень не було.
Враховуючи, що об’єктами дослідження є віскі шотландське купажоване місткістю 0,7 та 0,75 л (усі 5 зразків), їм привласнено код товару – 2208 30 41 00.
Класифікаційна експертиза віскі надає можливість констатувати, що класифікація за УКТ ЗЕД на відміну від товарознавчої більш широко та детально охоплює класифікаційні ознаки.
При визначенні автентичності тари зразків віскі з метою виявлення фальсифікату виявлене наступне: зразки №№ 2, 3, 4 та 5 справжні та легально ввезені в Україну, не є фальсифікатом. А зразок № 1 – віскі Hankey Bannister (Ханки Банністер), виробник: Inver House Distillers LTD (Инвер Хаус Дістіллерз ЛТД) можна припустити, є фальсифікатом, про що свідчить нерівно наклеєна етикетка та відсутність на пляшці рельєфного надпису. Так, справжня пляшка віскі Hankey Bannister має рельєфний надпис 1757.
Можна зробити висновок, що чотири досліджені зразки віскі за органолептичними та фізико-хімічними показниками якості відповідають вимогам ДСТУ 4257-2003 «Напої лікеро-горілчані. Технічні вимоги», зокрема, це:
– зразок № 2 – віскі Dewar's (Дьюарс); виробник: John Dewar and Sons (Джон Дьюар енд Санз);
– зразок № 3 – віскі Teacher's (Тічерс), виробник: Teacher's (Тічерс);
– зразок № 4 – віскі Chivas Regal, виробник: Chivas Brothers;
– зразок № 5 – віскі Johnnie Walker (Джонні Вокер), виробник: Johnnie Walker (Джонні Вокер).
Результати бальної оцінки органолептичних показників якості дають змогу визначити бажаність зразків віскі.
Так, був близький до еталону та вважається високоякісним віскі зразок № 5(віскі Johnnie Walker (Джонні Вокер), виробник: Johnnie Walker (Джонні Вокер), який отримав 9,4 бали.
У 9,1 та 9 балів оцінюються віскі високої якості з добре розвиненим ароматом і розвиненим смаком. Такими є зразки № 3 (віскі Teacher's (Тічерс), виробник: Teacher's (Тічерс) та № 4 (віскі Chivas Regal, виробник: Chivas Brothers) відповідно.
Зразок № 2 (віскі Dewar's (Дьюарс); виробник: John Dewar and Sons (Джон Дьюар енд Санз) отримав 8,5 бали та вважається віскі доброї якості.
Не відповідає вимогам чинного стандарту ні за органолептичними, ні за фізико-хімічними показниками зраок № 1 (віскі Hankey Bannister (Ханки Банністер), виробник: Inver House Distillers LTD (Инвер Хаус Дістіллерз ЛТД).
Віскі Hankey Bannister (Ханки Банністер), виробник: Inver House Distillers LTD (Инвер Хаус Дістіллерз ЛТД) має дуже різкий запах етилового спирту, масова концентрація фурфуролу в 1 дм3 безводного спирту перевищує норму.
Зразок віскі № 1 отримав оцінку 5,7 (нижче 7) та не може бути реалізований під своїм найменуванням та характеристикою. До використання він не допускається, підлягає утилізації на технічні цілі.
Тож припущення, зроблені на початку виконання дослідження, підтвердилися, зразок віскі № 1 є фальсифікатом, про що свідчить не тільки нерівно наклеєна етикетка та відсутність на пляшці рельєфного надпису, а й результати органолептичної та фізико-хімічної оцінки якості.

Admin
Admin

Кількість повідомлень : 115
Дата реєстрації : 23.02.2016

https://problemekspertov.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ШОКОЛАДУ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ЛЬВОВА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ МАРКУВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ПЕРСИКІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ТОВАРОЗНАВЧІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СИРУ ПЛАВЛЕНОГО ПАСТОПОДІБНОГО, ЯКИЙ РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ХАРКОВА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНИЙ СТАН ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ВІТЧИЗНЯНОГО РИНКУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ)

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі