4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ШОКОЛАДУ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ЛЬВОВА)
Сторінка 1 з 1
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ШОКОЛАДУ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ЛЬВОВА)
ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ ШОКОЛАДУ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ЛЬВОВА
С. В. Поліщук,
ОКР «магістр»
Г. Я. Міневич,
доцент кафедри експертизи товарів та послуг, к. т. н., доцент
Львівська комерційна академія, Україна, м. Львів
ОКР «магістр»
Г. Я. Міневич,
доцент кафедри експертизи товарів та послуг, к. т. н., доцент
Львівська комерційна академія, Україна, м. Львів
Дослідження якості товарів, що реалізуються у торговельній мережі, завжди залишається актуальним питанням. Стрімкий розвиток гостро конкурентного ринку, постійне розширення та оновлення асортименту кондитерських товарів вимагає суворо контролювати процес їх виготовлення та реалізації, щоб застерегти споживачів від фальсифікованої та недоброякісної продукції, а також зумовлює необхідність дослідження якості такого популярного виробу як шоколад.
У шоколаді міститься природний антиоксидант катехін, який захищає клітини людини від негативного впливу вільних радикалів. Численні дослідження, проведені зарубіжними вченими, показали, що регулярне дозоване вживання шоколаду в їжу сприяє нормалізації функції тромбоцитів. Вміщені в шоколаді біологічно активні речовини з групи флаваноїдів перешкоджають утворенню бляшок і тромбів в судинах серця і головного мозку. Якісний шоколад, зроблений зі справжніх натуральних продуктів, є джерелом надходження в організм людини кальцію, магнію, фосфору. Фосфор живить мозок, кальцій необхідний для підтримки кісткової тканини, магній регулює обмін на клітинному рівні. Корисні властивості шоколаду, що містить тіаніни, великою мірою сприяють зміцненню зубів, внаслідок антибактеріальних властивостей вони перешкоджають утворенню зубного нальоту.
Ринок шоколаду відзначається різноманіттям виробників даної продукції. Для дослідження нами обрано три зразки шоколаду найбільш популярних торгових марок: «Roshen», «Світоч» та «Корона». З метою виявлення фальсифікованої продукції актуальним є дослідження якості шоколаду за органолептичними показниками відповідно до вимог державних стандартів. Шоколад має бути виготовлений у відповідності до стандарту за технологічними інструкціями і рецептурами, з дотриманням санітарних норм і правил. Оцінювання якості досліджуваних зразків шоколаду здійснювали відповідно до ДСТУ 3924 : 2000 «Шоколад. Загальні технічні умови». Шоколад перевіряють за такими показниками якості: зовнішній вигляд упакування, маркування, зовнішній вигляд виробу, форма, колір, консистенція, структура, смак та аромат. Результати проведеного аналізу зразків шоколаду наведені в табл. 1.
У результаті проведеного аналізу було встановлено, що всі досліджувані зразки шоколаду за показниками зовнішній вигляд упакування та маркування відповідають встановленим вимогам: обгортка приваблива, естетично оформлена, надпис виконаний чітко, державною мовою. З органолептичних показників встановлено невідповідність вимогам ДСТУ за показником зовнішній вигляд виробу таких зразків шоколаду: молочний шоколад ТМ «Корона», чорний шоколад ТМ «Світоч» та ТМ «Roshen». Однак, не зважаючи на незначні відхилення від вимог стандарту, усі досліджувані зразки шоколаду допускаються до реалізації у роздрібній торговельній мережі.
Перелік посилань
1. Шоколад. Загальні технічні умови : ДСТУ 3924 : 2000 - [Чинний від 2001–07–01]. - К. : Держспоживстандарт України, 2001. – 12 с.
2. Кондитерские изделия. Методы органолептических испытаний и определение размеров, массы и составных частей : ГОСТ 5897 – 70 – [Чиний від 1971–01–01]. – М. : Государственный комитет стандартов совета министров СССР, 1971. - 6 с.
3. Захаревич Я. О. Товарознавча характеристика шоколаду / Я. О Захаревич, О. Ю. Речун // Матеріали ІІ всеукраїнської науково-практичної конф. «Якість та безпечність товарів», 18 березня 2015 р. – Луцьк : ЛНТУ, 2015. – С. 75-79.
4. www.chocolate.org.ua.
Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ТОВАРОЗНАВЧІ АСПЕКТИ ДОСЛІДЖЕННЯ СИРУ ПЛАВЛЕНОГО ПАСТОПОДІБНОГО, ЯКИЙ РЕАЛІЗУЄТЬСЯ В ТОРГОВЕЛЬНІЙ МЕРЕЖІ М. ХАРКОВА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КОНЬЯКІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ СУБПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ КОНЬЯКІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі