4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ СПРЕДІВ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ)
Сторінка 1 з 1
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ СПРЕДІВ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ)
ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ СПРЕДІВ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ
Т.Г. Бондарець, учениця 9-Б класу, ЗОШ №34
Н.В. Гнітій, викладач кафедри хімії ПУЕТ
Україна, м. Полтава
Н.В. Гнітій, викладач кафедри хімії ПУЕТ
Україна, м. Полтава
Спреди відноситься до харчових продуктів, які завдяки вмісту у своїму складі поліненасичених жирних кислот, вітамінів і зниженим вмістом холестерину та низькою ціновою політикою користуються належним попитом у населення. Для спредів також характерна висока засвоюваність організмом людини, це пов’язано з низькою температурою плавлення молочного жиру, нижчою від температури людського тіла.
Спред є продуктом, який переважна більшість населення вживає майже щоденно, тому особливо важливим є аналіз його якості с точки зору безпеки для здоров´я.
Отже, дослідження не є випадковим, бо через широкий асортимент продукції виникає необхідність аналізувати ринок, щоб вибирати найкращі продукти за найліпшою ціною серед запропонованих вітчизняними та іноземними виробниками. Проблема вибору справді якісної продукції була, є і залишатиметься завжди актуальною.
Об’єктом дослідження є солодковершкові спреди з вмістом загального жиру 72,5% втому числі молочного жиру 25%, від загальної жирової фази продукту а саме:
− зразок №1 «Маслениця», ТОВ «Інтер-мол»
− зразок №2 «Спред солодкофершковий. Вигідна ціна завжди», ВАТ «Богодухівський молокозавод»
− зразок №3 «Тульчинка №1» ТОВ «Тульчинський маслосирзавод», Україна м. Тульчин
Завдання даної роботи полягає в оцінці фізико-хімічних показників якості спредів.
Із фізико-хімічних показників у солодковершкових спредах визначали: масову частку вологи, кислотність домішок крохмалю. Результати досліджень наведено в табл.1.
З даних вищенаведеної табл. 1, можна зробити висновок, що всі зразки спредів не відповідають за кислотністю, а саме значення цього показника перевищує зазначену норму ДСТУ 4445:2005 «Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови». Спред «Спред солодко вершковий. Вигідна ціна завжди» містить крохмаль, шо не зазначено на етикетці та не відповідає нормативній документації.
Список використаних джерел
1. ДСТУ 4445:2005 Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови.
3. Кулакова С.Н., Викторова Е.В. Спреды-современные жировые продукты, особенности их химического состава и перспективы использования / Масложировая пром-сть.- 2007.- №1 С. 4-5.
4. Масленникова Е.В., Дедюхина В.П Спреды функционального назначения // Масложировая пром-сть.- 2006.-№3.- С.45
5. Гордеева Е.Ю. Органолептическая оценка спредов //Сыроделие и маслоделие.-2007.- №2.- С.39.
6. Цимбалюк О. Характеристика споживчих властивостей та якості спре дів різних торгових марок., ТЗФ КНТЕУ
Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ЙОГУРТІВ ВІТЧИЗНЯНИХ ВИРОБНИКІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ОЛИВОК ЗЕЛЕНИХ БЕЗ КІСТОЧКИ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (РЕЗУЛЬТАТИ АНАЛІЗУ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ МОЛОКА ЗГУЩЕНОГО НЕЗБИРАНОГО З ЦУКРОМ )
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ МОЛОКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ОЛИВОК ЗЕЛЕНИХ БЕЗ КІСТОЧКИ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (РЕЗУЛЬТАТИ АНАЛІЗУ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ МОЛОКА ЗГУЩЕНОГО НЕЗБИРАНОГО З ЦУКРОМ )
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТНІ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ МОЛОКА)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі