4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ОЛИВОК ЗЕЛЕНИХ БЕЗ КІСТОЧКИ)
Сторінка 1 з 1
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ОЛИВОК ЗЕЛЕНИХ БЕЗ КІСТОЧКИ)
ВИЗНАЧЕННЯ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ ОЛИВОК ЗЕЛЕНИХ БЕЗ КІСТОЧКИ
Л.М. Копанцева,
асистент кафедри хімії
Є. Коваленко,
студент групи ТЕМС-21 факультету товарознавства, торгівлі, маркетингу
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна, м. Полтава
асистент кафедри хімії
Є. Коваленко,
студент групи ТЕМС-21 факультету товарознавства, торгівлі, маркетингу
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна, м. Полтава
На ринку України представлений широкий асортимент імпортних маслин консервованих. Країни-виробники виготовляють їх за власними стандартами, які не завжди відповідають вітчизняним. Тому необхідно перевіряти якість маслин, їхню безпечність для споживачів, адже цей корисний продукт споживають різні верстви населення, в тому числі вагітні жінки та молодь.
На сьогоднішній день на ринку України представлений широкий асортимент різноманітних продовольчих товарів в тому числі оливок і маслин консервованих. Останнім часом цей продукт харчування став особливо популярним завдяки своїм смаковим якостям, корисності, поживності та зручності споживання. Але вся сукупність оливок і маслин консервованих, представлених на українському ринку, є імпортованою. Країни-виробники маслин консервованих виготовляють їх за своїми стандартами, які не завжди співпадають з вітчизняними. Тому необхідно постійно перевіряти і контролювати якість маслин, їхню безпечність для споживачів, адже часто цей корисний продукт споживають різні верстви населення: вагітні жінки та молодь.
На жаль, на сьогоднішній день в Україні немає власного стандарту, який би регулював якість оливок консервованих, які у великій кількості імпортуються до нас з-за кордону. Це є значною проблемою, адже ті харчові добавки і інгредієнти, які додають до оливок при консервуванні є прийнятними для певних країн, але в Україні можуть бути недозволеними. Тому необхідно якнайшвидше створити власну нормативну документацію, яка б регулювала саме якість оливок консервованих, оскільки ні технологія, ні рецептура їхнього виготовлення не схожа на інші плодоовочеві консерви. А це не дозволяє використовувати спільний нормативний документ при перевірці їхньої якості.
Тому, метою роботи є дослідження фізико-хімічних показників якості оливок зелених без кісточок різних торгових марок, представлених на українському ринку.
Об’єктами дослідження було обрано три зразки оливок зелених без кісточок різних виробників:
– ТМ «Повна чаша» «Оливки зелені без кісточки» (стерилізовані). Виробник Іспанія, імпортер: ТОВ «ФУЗЗІ-ФУД»;
– ТМ «Iberika» «Pitted sreer olives» «Оливки без кісточки» (пастеризовані). Виробник Іспанія, імпортер ТОВ «ІМП-ОЛ»;
– ТМ OSKAR «FOODS» «Оливки без кісточки» (пастеризовані). Виробник Іспанія, імпортер ТОВ «ІМП-ОЛ».
Методи дослідження – титрометричний: метод осадження – визначення масової частки хлоридів, потенціометричний метод – визначення активної кислотності. Результати дослідження сформовано у вигляді таблиці.
Висновок: За результатами проведених фізико-хімічних досліджень можна зробити висновок, що жоден з досліджуваних зразків оливок зелених без кісточки різних торгових марок за вмістом хлоридів не відповідає вимогам ГОСТ Р 55464-2013 «Консерви. Оливки або маслини у заливці. Технічні умови».
Перелік посилань
1. ГОСТ Р 55464-2013 Консервы. Оливки или маслины в заливке. Технические условия.– Введен 2014-07-01. – М. : Стандартинформ, 2014. – 12 с.
2. ГОСТ 26186-84 Продукты переработки плодов и овощей, консервы мясные и мясорастительные. Методы определения хлоридов. Взамен ГОСТ 12230-66 ; введен 1984-07-05. – М. : ИПК Издательство стандартов, 2002. – 6 с.
3. Наместников А.Ф. Технология консервирования тропических и субтропических фруктов и овощей [Текст] : учеб. пособие для иностр. студентов / А.Ф. Наместников. – К.: Вища школа, 1989 .–349 с.
Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (РЕЗУЛЬТАТИ АНАЛІЗУ ФІЗИКО-ХІМІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ЯКОСТІ МОЛОКА ЗГУЩЕНОГО НЕЗБИРАНОГО З ЦУКРОМ )
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ СПРЕДІВ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ БЕЗПЕЧНОСТІ НОВИХ ВАФЕЛЬ )
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ЙОГУРТІВ ВІТЧИЗНЯНИХ ВИРОБНИКІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВИЗНАЧЕННЯ ЯКОСТІ СПРЕДІВ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ПОКАЗНИКІВ БЕЗПЕЧНОСТІ НОВИХ ВАФЕЛЬ )
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ДОСЛІДЖЕННЯ ЗА ФІЗИКО-ХІМІЧНИМИ ПОКАЗНИКАМИ ЙОГУРТІВ ВІТЧИЗНЯНИХ ВИРОБНИКІВ)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі