Актуальні проблеми експертизи товарів
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW)

Перейти донизу

1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) Empty 1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW)

Повідомлення автор Admin Пн Бер 14, 2016 10:32 am

WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW

Edyta Grzesiak,
dr inż.
Bogusław Woźniak,
dr inż.
Instytut Przemysłu Skórzanego,
Polska, Łódź,

Wyroby konsumenckie obecne na rynku powinny odpowiadać wymaganiom odbiorców.  Aby tak było, wyroby te muszą być nowoczesne, dobrej jakości i akceptowalne ekonomicznie. W przypadku wyrobów skórzanych, a zwłaszcza obuwia czynnikami decydującymi o zakupie są: zgodność  aktualnymi tendencjami mody, cena i jakość.
Jakość, a więc odpowiedni dobór materiałów, właściwa technologia montażu, konstrukcja jest obszarem, w którym dużo pozytywnych rezultatów może przynieść współpraca producenta z zespołem naukowców – jednostką badawczą.
W Polsce Instytut Przemysłu Skórzanego z siedzibą w Łodzi jest jedyną placówką badawczo-rozwojową działającą w przemyśle skórzanym. Rolą Instytutu Przemysłu Skórzanego jest stymulowanie postępu technicznego w przemyśle skórzanym. Przemysł ten ma nadal duże znaczenie w Polsce. Polska jest 5 producentem butów w Europie, przemysł skórzany tworzy wiele miejsc pracy.
Nauka, która może być wykorzystana w przemyśle skórzanym, tworzona jest na ogół w ośrodkach zajmujących się badaniami podstawowymi. Są to przede wszystkim ośrodki badawcze dużych koncernów i firm chemicznych.
Oznacza to spełnianie przez branżową jednostkę badawczą roli katalizatora, poprzez:
- adaptowanie rozwiązań naukowych dla całego przemysłu, lub konkretnych zakładów;
- wprowadzanie nowych grup wyrobów i technologii;
- wprowadzanie rozwiązań ekologicznych i podnoszenie świadomości producentów w tej dziedzinie.
Działania te nie są proste.  Krajowy przemysł obuwniczy jest bardzo rozproszony i zróżnicowany, Większość podmiotów gospodarczych to firmy z sektora Małe i Średnie.
Fakt rozproszenia przemysłu sprawia że przedsiębiorcy nie są chętni do współpracy z prostej przyczyny – dużej odległości między przedsiębiorcą a jednostką naukową przy małych, w odczuciu przedsiębiorcy, wymiernych korzyściach płynących z takiej współpracy. W ten sposób tworzy się sytuacja kiedy to jednostka posiada potencjał badawczy, innowacyjne technologie i produkty ale trudno dotrzeć z tymi wiadomościami do odbiorców. Następstwem braku wiedzy na temat najnowszych osiągnięć naukowych, jest niechęć ze strony przedsiębiorców do wspólnego aplikowania nie tylko o środki unijne ale także do wspólnego składania wniosków o dotacje na wspólne prace rozwojowe czy projekty celowe.
Mechanizmy rynkowe nie są jeszcze wystarczająco rozwinięte, a więc na ogół w niebogatych przedsiębiorstwach powodują spadek zainteresowania nowymi rozwiązaniami naukowo-technicznymi i ograniczenia ich do niezbędnego minimum.  Dodatkową trudnością we wdrażaniu innowacyjnych technologii jest fakt, że przemysł obuwniczy i skórzany nie należą do branż najbardziej chłonnych na nowoczesne opracowania
Aby sprostać nowym zadaniom konieczna była zmiana sposobu zarządzania pracami badawczo-rozwojowymi. Zakres tematyki badań Instytutu Przemysłu Skórzanego zmienił się bardzo w obecnych warunkach gospodarczych.
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 211
Obecnie współpraca z przemysłem garbarskim i obuwniczym obejmuje:
- badania materiałów i ocenę wyrobów w Laboratoriach Akredytowanych
- prace technologiczne w ramach umów dwustronnych i wielostronnych
- współpraca w programach unijnych
Istotnym obszarem działania Instytutu jest potwierdzanie jakości produkcji i wyrobów poprzez badania w Laboratoriach Akredytowanych i wydawanie certyfikatów przez Ośrodek Certyfikacji.
Uzyskane akredytacje oraz posiadana notyfikacja spawają, że badania honorowane są w całej UE. (Decyzją Komisji Europejskiej Instytut Przemysłu Skórzanego w Łodzi uzyskał z dniem 7 maja 2004 r. status JEDNOSTKI NOTYFIKOWANEJ Nr 1439 w zakresie dyrektywy 89/686/WE dotyczącej środków ochrony indywidualnej).
Dzięki zleceniom realizowanym w Laboratoriach widać też zmieniające się tendencje w dbałości o wyroby konsumenckie. Bardzo wyraźnie widać wzrost świadomości ekologicznej, dbałość o "bezpieczeństwo chemiczne" wyrobów.  Obserwujemy bardzo duży wzrost badań nie związanych ściśle z przemysłem skórzanym. Ponad połowa zleceń Laboratorium Badań Środowiska  dotyczy bowiem badań wyrobów spożywczych i obecności substancji szkodliwych i zabronionych w innych niż skóra grupach wyrobów.
Współpraca z przedsiębiorstwami włókienniczymi  pracującymi na potrzeby służb mundurowych spowodowała, że Instytut rozszerzył swoja ofertą również Certyfikat Obronności  i Bezpieczeństwa, który potwierdza zgodność  produkcji z odpowiednimi wymaganiami technicznymi i dokumentacjami dla specjalnego, ale bardzo ważnego dla przedsiębiorców rynku mundurowego.
Ważnym dla przedsiębiorców efektem współpracy z jednostką badawczą jest możliwość marketingowego wyróżnienia swoich wyrobów na półkach sklepowych.  Elementem potwierdzającym jakość wyrobów w sposób bardzo czytelny są odpowiednie znaki graficzne, przyznawane przez Instytut po przebadaniu produkowanego na rynek obuwia.
Przedstawione znaki oznaczają:
Wyrób ekologiczny – materiały użyte do jego produkcji nie zawierają substancji szkodliwych
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 311
Zdrowa stopa – obuwie dla dzieci, wyprodukowane z odpowiednich materiałów i skonstruowane z uwzględnieniem anatomii stopy dziecka
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 411
Obuwie dla diabetyków – obuwie wyprodukowane z materiałów i o konstrukcji odpowiadającej potrzebom stopy cukrzycowej
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 511
Obuwie na stopy wrażliwe– obuwie wyprodukowane z materiałów i o  konstrukcji odpowiadającej potrzebom stopy wrażliwej
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 611
UV Stop – certyfikat  wydawany dla materiału tekstylnego, potwierdzający właściwości barierowe wobec promieniowania  UV
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 711
Przedstawione powyżej działania jednostki badawczej potwierdzają istotną rolę nauki w systemie gospodarki rynkowej, jako ogniwa gwarantującego utrzymanie i polepszanie jakości produktów konsumenckich.
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 811
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 911
1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (WSPŁÓPRACA POMIEDZY  JEDNOSTKAMI BADAWCZYMI Z PRZEMYSŁEM DROGĄ DO POPRAWY JAKOŚCI WYROBÓW) 1011

Admin
Admin

Кількість повідомлень : 115
Дата реєстрації : 23.02.2016

https://problemekspertov.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми
» 1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів ( ОСОБЛИВОСТІ ПРИЗНАЧЕННЯ І ПРОВЕДЕННЯ СУДОВО-ТОВАРОЗНАВЧОЇ ЕКСПЕРТИЗИ)
» 1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (ОСОБЛИВОСТІ ЕКСПЕРТИЗИ СИЛІКАТНОЇ ЦЕГЛИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ ЇЇ ВИКОРИСТАННЯ В СУЧАСНОМУ БУДІВНИЦТВІ)
» 1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (NOWE METODY BADAŃ SKÓR)
» 1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (МЕТОДОЛОГИЧЕСКИЕ АСПЕКТЫ ТОВАРОВЕДЧЕСКОЙ ЭКСПЕРТИЗЫ ОЦЕНКИ КАЧЕСТВА ПОТРЕБИТЕЛЬСКИХ УСЛУГ)
» 1. Теоретичні та методологічні засади експертизи товарів (ІСТОРИЧНИЙ ОГЛЯД ВИРОБНИЦТВА ГОБЕЛЕНІВ ФРАНЦІЇ В ПРОЦЕСІ ВИВЧЕННЯ ДЕКОРАТИВНО-УЖИТКОВОГО МИСТЕЦТВА СТУДЕНТАМИ ТОВАРОЗНАВЦЯМИ-ЕКСПЕРТАМИ)

Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі