4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЯКІСТЬ МІНЕРАЛЬНИХ ВОД ТА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ)
Сторінка 1 з 1
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЯКІСТЬ МІНЕРАЛЬНИХ ВОД ТА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ)
ЯКІСТЬ МІНЕРАЛЬНИХ ВОД ТА ЗДОРОВ'Я ЛЮДИНИ
М. С. Іванов,
учень 9 класу
О. І. Литовченко,
вчитель хімії
Полтавська гімназія № 21, Україна, м. Полтава
Е. А. Назаренко,
асистент кафедри хімії
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки та торгівлі», Україна, м. Полтава
учень 9 класу
О. І. Литовченко,
вчитель хімії
Полтавська гімназія № 21, Україна, м. Полтава
Е. А. Назаренко,
асистент кафедри хімії
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки та торгівлі», Україна, м. Полтава
Купуючи пляшку води, щоб втамувати спрагу спекотного літнього дня, як правило, ми цікавимося одним питанням: чи холодна вона? Мало хто замислюється над тим, який хімічний склад води та яке її призначення. Чи не завдамо ми шкоди собі, вживаючи мінеральну воду, яка є лікувальною? Адже, мінеральною водою лікують певні хвороби, вона не придатна для щоденного вжитку як звичайна питна вода. Та чи знає про це пересічний споживач? Якщо ми купуємо воду з метою лікування – чи відповідає вона якості, гарантованій виробником? Для споживача важливо вміти орієнтуватися в хімічному складі мінеральних вод, що позначається на етикетках.
Об’єктом дослідження було обрано мінеральні лікувально-столові води (з мінералізацією від 1 до 10 г/дм3), які використовують з лікувальною метою і в якості столових напоїв. Це води ТМ «Березівська» (зразок № 1), ТМ «Миргородська» (зразок № 2), ТМ «Гоголівська» (зразок № 3). Предметом дослідження є показники якості мінеральних вод: органолептичні показники, водневий показник (рН), вміст хлорид-йонів.
Всі показники якості та методики дослідження взято відповідно до вимог ДСТУ 878:2006 «Води мінеральні природні фасовані» (табл.1).
За органолептичними характеристиками фасовані мінеральні води відповідають вимогам ДСТУ.
Важливим показником якості води є значення показника середовища (рН). Наприклад, вживаючи лужну воду при високому значенні рН шлункового соку, можна завдати собі шкоди, тому що цією водою лікують високу кислотність шлункового соку (низьке значення рН). Визначали рН універсальним індикаторним папером та потенціометрично.
Значення водневого показника зразків мінеральних вод відповідає встановленій нормі (табл. 2).
Хлор належить до макроелементів; надлишок або нестача його в організмі призводить до захворювань, тому необхідно контролювати його надходження в організм. Хлорид-йони (Cl-) підсилюють секрецію шлункового соку і видільну функцію нирок. Хлоридні води можуть використовуватися для лікування респіраторних захворювань, порушень обміну речовин, захворювань серцево-судинної системи.
Вміст хлорид-йонів визначили титруванням зразку розчином арґентум нітрату (табл. 3).
Вміст хлорид-йонів у мінеральних водах відповідає нормам. У зразках № 1 і № 3 концентрація хлорид-йонів відповідає маркуванню. Слід зауважити, що у зразку № 2 вміст хлорид-йонів занижений, що може вплинути на очікуваний ефект лікування.
Перелік посилань
1. Фоменко Н.В. Рекреаційні ресурси та курортологія [Текст] / Н.В. Фоменко. – К.: Центр навчальної літератури, 2007. – 312 с.
2. Води мінеральні природні фасовані. Загальні технічні умови [Текст] : ДСТУ 878:2006 . – [Чинний від 2006-01-08]. – К.: Держспоживстандарт України, 2006. – 16 с. – (Національний стандарт України).
Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВПЛИВ РІЗНИХ ЧИННИКІВ НА ЯКІСТЬ ВИНОГРАДНИХ ВИН)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВПЛИВ ЗМІН, ЯКІ ВІДБУВАЮТЬСЯ В ЗАМОРОЖЕНІЙ РИБІ, НА ЇЇ ЯКІСТЬ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВПЛИВ РІЗНИХ ВИДІВ БОРОШНА НА ЯКІСТЬ БІСКВІТНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЙОДОВМІСНІ ДОБАВКИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ГАРАНТІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВПЛИВ ЗМІН, ЯКІ ВІДБУВАЮТЬСЯ В ЗАМОРОЖЕНІЙ РИБІ, НА ЇЇ ЯКІСТЬ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ВПЛИВ РІЗНИХ ВИДІВ БОРОШНА НА ЯКІСТЬ БІСКВІТНИХ НАПІВФАБРИКАТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЙОДОВМІСНІ ДОБАВКИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ГАРАНТІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі