4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ПЕРСИКІВ)
Сторінка 1 з 1
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ПЕРСИКІВ)
ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОЇ КЛАСИФІКАЦІЇ ПЕРСИКІВ
М.П. Івахнюк,
студент групи ТЕМС-52 факультету товарознавства, торгівлі та аркетингу
О.П. Юдічева,
доцент кафедри експертизи та митної справи, к.т.н., доцент
Н.О. Кузнецова,
асистент кафедри експертизи та митної справи
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна, м. Полтава
студент групи ТЕМС-52 факультету товарознавства, торгівлі та аркетингу
О.П. Юдічева,
доцент кафедри експертизи та митної справи, к.т.н., доцент
Н.О. Кузнецова,
асистент кафедри експертизи та митної справи
Вищий навчальний заклад Укоопспілки «Полтавський університет економіки і торгівлі», Україна, м. Полтава
Персик звичайний вирощують в субтропіках і Криму. Він являє собою дерево заввишки до 8 м; скороплідний, товарний урожай утворюється на 3-й рік після закладання саду. Плоди соковиті кістянки (200-600 г) різноманітної форми і забарвлення з великою кісточкою, шкірка – часто опушена. Плоди містять цукри, а також пектинові і дубильні речовини. Із цкурів в плодах переважає сахароза, із кислот – яблучна і винна. В плодах міститься незначна кількість вітаміну С – біля 10 мг%; за вміст каротину цінуються плоди з жовтою м’якоттю.
Існує помологічна класифікація, відповідно до якої персики поділяють на групи залежно від наявності опушення шкірки, консистенції м’якоті, особливостей відділення кісточки від м’якоті [1](табл. 1)
Розрізняють також класифікацію плодів персика за еколого-біологічними ознаками, відповідно до якої плоди поділяють на наступні види:
– персик звичайний (різновиди – сорти з трояндоподібними і дзвіночкоподібними квітами);
– персик ферганський;
В свою чергу сорти персика з трояндоподібними квітами поділяють на 4 сортотипи:
– американські скоростиглі;
– південно-китайські персики типу Чайнез-Клінг;
– туркестано- акавказькі;
– південно-китайські.
А персики з дзвіночкоподібними сортами – на 2 сортотипи:
– іранські – типу Філіпс-Клінг
– іранські – типу Ельберта [2]/
Розрізняють столові сорти (з волокнистою м’якоттю) і консервні (з хрящуватою м’якоттю). Перші – найбільш придатні для споживання у свіжому вигляді, а другі – для переробки.
Виділяють дві помологічні групи і три товарні сорти персиків вищий, перший, другий. До першої помологічної групи відносять наступні сорти персиків – Вольянт, Золотий Ювілей, Нікітський, Валерій Чкалов, Ельберта. До вищого сорту належать персики 1-ої помологічної групи. Плоди кожного товарного сорту повинні бути одного помологічного сорту, що цілком розвинулися, цілі, чисті, здорові, без зайвого зволоження, зрілі, без стороннього запаху і присмаку. На зовнішній вигляд плоди, що відносяться до вищого сорту, мають бути добірними, для 1-го сорту типовими за формою і забарвленням. У 2-му сорті допускаються плоди нетипові за формою і забарвленням, неоднорідні за ступенем зрілості, але не зелені і не перезрілі. Встановлені розміри плодів: вищий сорт 50-55 мм, 2-й сорт 45-50 мм (до 1 серпня). У 1-му і 2-му сортах обмежуються плоди з градобоїнами, що зарубцювалися, натисками, потертостями. Зелені та гнилі плоди до реалізації не допускаються [3].
Перелік посилань
1. Справочник товароведа продовольственных товаров [Текст] : В 2-х т. / Б.В. Андрест, И.Л. Волкинд, В.З. Гарнецков и др. – 2-е изд., перераб. – М.: Экономика, 1987 – Т.1. -368 с.
2. Персик [Електронний ресурс] / Дачный участок. – Режим доступу http://naz4.com/23-persik.html. – Назва з екрана.
3. Персики свіжі. Технічні умови [Текст] : ДСТУ 7025:2009. – Вид.офіц. – Вперше (зі скасуванням ГОСТ 21833-76) ; введ. 2011-01-01. – К.: Держстандарт України, 1994. – 12 с. – (Національний стандарт України).
Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ МАРКУВАННЯ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ОЗНАК, ЗА ЯКИМИ КЛАСИФІКУЮТЬ СУШЕНИЙ ВИНОГРАД)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ЕКСЕРТИЗИ ВІСКІ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЙОДОВМІСНІ ДОБАВКИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ГАРАНТІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ОЗНАК, ЗА ЯКИМИ КЛАСИФІКУЮТЬ СУШЕНИЙ ВИНОГРАД)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ОСОБЛИВОСТІ ЕКСЕРТИЗИ ВІСКІ, ЩО РЕАЛІЗУЄТЬСЯ НА СПОЖИВЧОМУ РИНКУ М. ДНІПРОПЕТРОВСЬКА)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЙОДОВМІСНІ ДОБАВКИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ГАРАНТІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
Сторінка 1 з 1
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі