Актуальні проблеми експертизи товарів
Ви бажаєте відреагувати на цей пост? Створіть акаунт всього за кілька кліків або увійдіть на форум.

4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТИЗА ЗАМОРОЖЕНОГО ОВОЧЕВОГО ПЕРЦЮ)

Перейти донизу

4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТИЗА ЗАМОРОЖЕНОГО ОВОЧЕВОГО ПЕРЦЮ) Empty 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТИЗА ЗАМОРОЖЕНОГО ОВОЧЕВОГО ПЕРЦЮ)

Повідомлення автор Admin Вт Бер 15, 2016 9:16 pm

ЕКСПЕРТИЗА ЗАМОРОЖЕНОГО ОВОЧЕВОГО ПЕРЦЮ

В.М. Орлова,
доцент кафедри підприємництва, торгівлі та біржової діяльності, к.т.н., доцент
Дніпропетровський університет імені Альфреда Нобеля, Україна, м. Дніпропетровськ

Швидкозаморожені овочі по своїй живильній цінності і за змістом розчинних у воді вітамінів, практично не поступаються свіжим. Заморожування призводить до незначного зниження вихідного рівня тільки вітаміну С - аскорбінової кислоти. Зміст вітамінів В1 і В2 в заморожених продуктах не змінюється. Дослідники з Австрійського товариства споживачів порівняли поживну цінність заморожених і свіжих овочів, імпортованих взимку з Італії, Туреччини, Іспанії та Ізраїлю. Вміст вітамінів в замороженому горошку, цвітній капусті, квасолі, кукурудзі та моркві було вище, ніж в імпортованих свіжих овочах. Тому вживання заморожених плодоовочів зростає з кожним роком, так як нестача взимку овочів, фруктів та їх дорога ціна, змушує споживачів шукати альтернативу, щоб поповнювати свій раціон вітамінами та мінералами.
В якості об'єктів дослідження було обрано заморожений овочевий перець різних виробників: зразок № 1 ТМ «Milfruit» – Польща, м. Варшава; зразок № 2 ТМ «Sweet Garden» – Польща, м. Блендов; зразок № 3 ТМ «Jarzyny Meyer» – Польща, м. Кожух.
Експертиза замороженого овочевого перцю включала перевірку стану упаковки і маркування, аналіз показників якості (органолептичних та фізико-хімічних).
Аналізуючи правильність маркування на етикетці виробників, можна зробити висновок, що усі відібрані зразки замороженого овочевого перцю мають належну інформацію у повному обсязі та у відповідності з вимогами діючого стандарту ГОСТ 13799-81 [1] і Закону України «Про захист прав споживачів». Маркування на всіх виробах було чітким та без будь-яких пошкоджень. Також було проведено визначення цілісності упаковки відібраних зразків, за результатами якого не виявлено надривів, порізів чи будь-яких інших пошкоджень на упаковці досліджуваних зразків.
В результаті перевірки маси зразків було виявлено, що всі відібрані для дослідження зразки виробів відповідають масі вказаної на упаковці, крім зразка № 2 ТМ «Sweet Garden», у якого було виявлено відхилення від маси на 0,04 кг.
Для визначення органолептичних і фізико-хімічних показників зразків, взятих для дослідження, використано ГОСТ 29187-91 [2].
Результати органолептичних досліджень:
Зразок №1 (ТМ «Milfruit») експерт охарактеризував наступним чином: зовнішній вигляд – плоди цілі, чисті, здорові, однорідної форми і кольору, без насіннєвого гнізда; консистенція – близька до консистенції свіжих плодів, які зберегли свою форму; колір – чітко виражений, жовтий, властивий кольору свіжого перцю; смак – чистий, властивий даному виду продукції без стороннього присмаку; запах – чистий, без сторонніх запахів властивий даному виду продукції.
Зразку № 2 (ТМ «Sweet Garden») експерт дав наступну характеристику: зовнішній вигляд – плоди цілі, чисті, здорові, однорідної форми і кольору, без насіннєвого гнізда.; консистенція – слабо пом’якшена, близька до консистенції свіжих плодів, які зберегли свою форму; колір – чітко виражений, зелений, властивий кольору свіжого перцю; смак – властивий даному виду продукції без стороннього присмаку; запах – чистий, без сторонніх запахів властивий даному виду продукції.
Зразок № 3 (ТМ «Jarzyny Meyer») експерт охарактеризував так: зовнішній вигляд – плоди цілі, здорові, однорідного кольору, неоднорідної форми; консистенція – слабо пом’якшена, близька до консистенції свіжих плодів, які зберегли свою форму; колір – однорідний, виражений, жовтий; смак – чистий, властивий даному виду продукції без стороннього присмаку; запах – чистий, без сторонніх запахів властивий даному виду продукції.
На основі отриманих даних можна зробити висновок, що якість зразків замороженого овочевого перцю, а саме партія 1 – ТМ «Milfruit» – зразок №1, партія 2 – ТМ «Sweet Garden» – зразок №2, партія 3 – ТМ «Jarzyny Meyer» – зразок №3 за органолептичними показниками відповідають вимогам діючого стандарту, а за бальною оцінкою набирають 25 балів, 24 бали та 23 бали відповідно, при можливих 25 балах.
Масову долю мінеральних домішок визначали за ДСТУ 2117-93 [3]. Масову долю домішок рослинного походження визначали за ГОСТ 26323-84 [4]. Результати фізико-хімічного дослідження якості замороженого перцю наведено у табл. 1.
4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТИЗА ЗАМОРОЖЕНОГО ОВОЧЕВОГО ПЕРЦЮ) 6210
Отже, в результаті фізико-хімічного дослідження було виявлено, що всі зразки відповідають вимогам нормативних документів.
Перелік посилань
1. ГОСТ 13799-81 Продукция плодовая, ягодная, овощная и грибная консервированная. Упаковка, маркировка, транспортирование и хранение [Текст]. – Взамен ГОСТ 13799-72 ; введ. 1983-01-01. – М.: ИПК Издательство стандартов, 2004 – 9 с. – (Межгосударственній стандарт).
2. ГОСТ 29187-91 Плоды и ягоды быстрозамороженные. Общие технические условия [Текст]. – Взамен ОСТ 111-8-82 ; введ. 1993-01-01. – М.: Стандартинформ, 2007. – 10 с. – (Межгосударственній стандарт).
3. ДСТУ 2117-93. Продукты переработки овощей и фруктов. Метод определения витамина РР [Текст]. - Введ. 1994-01-01. – К.: Держстандарт України, 1994. – 24 с. – ( Державний стандарт України).
4. ГОСТ 26323-84 Продукты переработки плодов и овощей. Методы определения содержания примесей растительного происхождения [Текст]. – Введ. 1985-07-01. – М.: Стандартинформ, 2010. – 3 с. – (Межгосударственній стандарт).

Admin
Admin

Кількість повідомлень : 115
Дата реєстрації : 23.02.2016

https://problemekspertov.ukraine7.com

Повернутися до початку Перейти донизу

Повернутися до початку

- Схожі теми
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЕКСПЕРТИЗА ЯКОСТІ ЧОРНОГО БАЙХОВОГО ЧАЮ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ІДЕНТИФІКАЦІЙНА ЕКСПЕРТИЗА КОНЬЯКІВ, ЩО НАДХОДЯТЬ НА ВНУТРІШНІЙ РИНОК УКРАЇНИ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ЙОДОВМІСНІ ДОБАВКИ ДЛЯ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (ГАРАНТІЇ БЕЗПЕЧНОСТІ ХАРЧОВИХ ПРОДУКТІВ)
» 4. Експертні дослідження харчових продуктів як інструмент впливу на їх безпечність (СУЧАСНІ МЕТОДИ ДОСЛІДЖЕННЯ ЯКОСТІ Й БЕЗПЕЧНОСТІ М’ЯСА І М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ)

 
Права доступу до цього форуму
Ви не можете відповідати на теми у цьому форумі